Сом капиталац у јануару

somkapitalac

Постоје двије врсте рибиловаца. Једни-који пецају само љети, кад се може лијепо сједити крај воде, мезити и пити у уживати у природи и други-који пецају увијек, по сваком времену, за које не постоји лоше вријеме. Миленко Патковић из Милошевца код Модриче, један од најуспјешнијих риболоваца у доњем току ријеке Босне, пеца увијек кад нађе слободно вријеме. «Њега ни врела киша не би спријечила да оде до ријеке“, кажу они који га познају.
Једанаести јануар 2016. је био хладан. Миленко је око три сата после подне одлучио да крене у риболов. Спаковао је вараличарски штап Daiwa pro caster 3 m тежине бацања 10-40g на којем је струна Power pro 0,28 mm. Монтирао је Орка сирену на оловну главу 5/0 21g и почео да забацује. Послије 4-5 забачаја, осјетио је ударац и искусни рибар је знао да има нешто крупно. Штап се повио до воде и сом је вукао према средини ријеке. Машина је зујала.
-Ово није сомче од 10 кила, крупно је, добро вуче-мислио је Миленко.
Дозвао је свог доброг пријатеља Симу Јанковића који је дотрчао носећи куку за извлачење рибе. Борба је трајала око 20 минута. Сом се нашао у плићаку , Симо га је вјешто закачио и повукао на обалу. У тренутку кад се сом нашао на обали, удица је излетјела из уста. За длаку!
И најискуснијим риболовцима руке почну да дрхте у оваквим тренуцима. Миленко је ипак успио да погледа на сат 15 45. Вага је показала 53 килограма.
-Жао ми је што га нисам пустио. Жеља ми је да се искоријене струјароши па да знамо да нам пуштена риба може поново доћи за коју годину. Овако…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *